Wednesday, June 2, 2010

tersentak!!

post dari blog kawan saya..
tersentak bile membaca..


Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda: “Barangsiapa (bangun) di pagi hari sementara perhatiannya adalah selain daripada Allah, maka Allah akan berlepas diri daripada orang itu. Dan barangsiapa (bangun) di pagi hari dan tidak memperhatikan urusan kaum Muslimin, maka ia tidak termasuk daripada golongan mereka (kaum Muslimin)”.

(HR Hakim dan Al-Khatib dari Huzaifah ra)


P/s: "Yea, saya sudah tahu berita tentang orang Islam dekat Palestin tu". Diam. Full stop. Huh, so? Camtu jer ker? What's your action? "Erm, perlu buat apa-apa ker? Baca doa, baca yasin and baca qunut nazilah je la. Nak buat apa lagi kawan. Itu jer la perkara yang kita mampu buat". Huh! Aduh! Hoi, sedarlah kawan! Sedarlah diri!! Kau kena bergerak mulai hari ini! "Erk, apa kaitan?" Banyak sangat kaitan!

Pertama, cuba perhatikan, kenapa Allah takdirkan orang Arab duduk di sekitar Mekah. Kenapa orang Arab? Kenapa bukan orang Melayu?? Kenapa? Sebab orang Arab adalah orang yangKUAT, KERAS HATI DAN MAMPU BUAT APA SAHAJA untuk melindungi Kaabah di Mekah! Kedua, kenapa Allah takdirkan orang Palestin dan Iraq sentiasa bergelut dengan peperangan? Kenapa bukan orang Melayu, Cina, Iban etc? Kenapa mereka? Sebab mereka lah orang-orang yang MUNGKIN AKAN SANGGUP MENJADI TENTERA-TENTERA IMAM MAHDI satu hari nanti!! Kau sanggup??? Ketiga, kenapa Allah takdirkan kita-kita ni hidup dalam suasana yang aman damai, dan dapat meneruskan pelajaran sampai ke tahap universiti? Kenapa? Kenapa kita? Kenapa bukan orang lain? Sebab, sedar tak sedar, kitalah orang-orang yang berperanan untuk MENCARI ILMU, KUMPUL HARTA DAN BUAT TEKNOLOGI BARU DEMI MEMBANTU ORANG ISLAM MELAWAN PIHAK MUSUH!Nampak tak? Nampak?? Nampak????

Boleh jadi kepakaran kita tidak digunakan pada masa ini. Tetapi, ingatlah, boleh jadi pada masa hadapan, khidmat kita sangat-sangatlah diperlukan untuk membantu Islam melawan musuh-musuh Islam dan berguna untuk mencapai kemenangan dan kegemilangan Islam! Islam pasti akan naik satu hari nanti. Maka apa yang harus kita lakukan? Dok melangu dan tengok jer orang lain berusaha naikkan islam?? Itu jer? Kita tak buat apa-apa ker?? Kita ni orang-orang yang tak berguna ker?

Maka, bacalah dan berusaha bersungguh-sungguh menguasai sesuatu bidang demi Islam tercinta (jika benarlah kau cintakan islam)

P/s: Jom reflek balek, macam mana microbiology boleh bantu islam? Ingatlaht H1N1. Kedua, macam mana engineering boleh tolong Islam? Tengoklah kapal2 pejuang Israel. Ketiga, maca mana bisnes boleh tolong Islam? Ingatlah kembali kisah Abdur Rahman b Auf. Akhir kata, fikirkanlah bagaimana bidang yang kamu ambil sekarang ini boleh bantu islam satu hari nanti. Fikir-fikir dan teruslah berfikir...

No comments: